Hem » Sevärdheter » Wat Traimit Golden Buddha

Wat Traimit Golden Buddha

Wat Traimit som ligger i slutet av Yaowarat Road, nära Chinatown, är känt eftersom det rymmer världens största buddhastaty i solitt guld. Statyn är fyra meter hög, består av 18 karats guld och har en vikt på enorma fem och ett halvt ton. Statyn är en avbildning av en sittande Buddha och den är tillverkad under Sukhotai-eran på 1200-talet och följaktligen gjord i Sukhothaistil.

Året var 1953 då statyn upptäcktes och detta av en ren slump. En hamnarbetare hittade en buddhastaty som därefter förvarades i en byggnad i 20 år. När den sedan skulle flyttas så föll den från lyftkranen varpå ett yttre hölje, av gips, gick sönder. Under gipsöverdraget fanns den egentliga statyn. Det är antagligen så att kungen i Ayutthaya låtit gipsa in statyn för att undvika att statyn föll i händerna på burmeserna. Den som besöker Wat Traimit får även se delar av gipsöverdraget som fortfarande sitter kvar på statyn.

Den gyllene Buddhan är en stor skatt såväl för Thailand som för buddhismen i allmänhet. Rent ekonomiskt är statyns värde, d.v.s. guldets värde, fyra miljoner baht. Wat Traimit är öppet mellan nio på förmiddagen fem på kvällen. Inträdet kostar 40 baht. Du kan ta dig till templet genom att ta tunnelbanan till Hua Lamphong. Wat Traimit ligger 400 meter från metrostationen. Taxi är likaså smidigt.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokst�verna i rutan.