Hem » Information » Bangkok

Bangkok

Kärt barn har många namn. Bangkok heter Krung Thep Maha Nakhon på thailändska, vilket betyder änglarnas stad. Det ceremoniella namnet är ännu längre och noterat som det längsta ortsnamnet i Guiness rekordbok. Namnet Bangkok, som betyder olivlundarnas stad, kommer sig av namnet som de första kolonialisterna gav staden. Bangkok är Thailands huvudstad och dess största stad med sina dryga sex miljoner invånare. Ifall hela storstadsområdet Bangkok räknas in så överstiger invånarantalet elva miljoner. Mer än var tionde thailändare bor i Bangkok.

I takt med att hela Thailand växt fram som ett omåttligt populärt resmål så har Bangkok givetvis varit en central del i denna turistnäring. Staden är en av de allra snabbast växande i hela Sydostasien. Bangkok är, förutom Thailands huvudstad, även ”ansiktet utåt” för hela Indokina och Sydostasien. Staden spelar en oumbärlig roll inom såväl politik, ekonomi och utbildning, som inom konst, mode och underhållning.

Den snabba utvecklingen inom ekonomin som ägt rum i Bangkok avspeglar sig i stadens yttre. Enorma moderna skyskrapor tornar upp sig bland kåkstäder, runt traditionella tempel och palats. Bangkok är en blandning av allt, modernt och traditionellt, rikt och fattigt. Till följd av den snabba ekonomiska uppsvingen har allt fler flyttat till staden vilket gjort att luftföroreningarna ökat. Därför har man satsat mycket på kollektivtrafiken, bl.a. genom BTS, Bangkok Mass Transit System.

Till ytan är Bangkok 1 565 kvadratkilometer stort (hela storstadsområdet är 7 761 kvadratkilometer). Bangkok är beläget centralt i Thailand, 40 kilometer norr om Thailandviken. Genom staden flyter floden Chao Phrayas, en 850 kilometer lång flod som fortsätter genom flera andra städer. De södra delarna av staden är till stor del byggda på Chao Phrayas deltan och därför kallades Bangkok tidigare för Österns Venedig. I snitt ligger Bangkok fem meter över havsytan. Staden är indelad i 50 distrikt, men dessa är ännu inte särskilt befästa, varken administrativt eller kulturellt på grund av den snabba expansionen.

Bangkok är en väldigt internationell stad. Den största minoriteten i staden är kineser, följt av indier (främst sikher), japaner, européer, amerikaner, malaysier.