Hem » Nöjen » Muay Thai – Thaiboxning

Muay Thai – Thaiboxning

Kampsporten Muay Thai, eller thaiboxning, är Thailands nationalidrott och är väldigt populär i Thailand, men även över hela världen. I Muay Thai tävlar man i fullkontakt, vilket innebär att matchen står att vinna, dels genom att få fler domarpoäng än motståndaren, men även genom knock-downs och knock-out. Sparkar, slag, knän och kast är tillåtna, liksom även armbågar. Vissa länder, t.ex. Sverige, har dock infört förbud mot att använda armbågar. Till skydd används tandskydd, handskar och suspensoar.

En match pågår i fem treminuters ronder. En huvuddomare finns i ringen och två ytterligare domare runtom ringen. Man tävlar i olika viktklasser. Muay Thai är en historisk idrott och väldigt aktad som sådan. Ursprungligen var Muay Thai, som härstammar från de siamesiska stridskonsterna Krabi Krabong och Muay Boran, en sorts underhållning för kungligheter.

Innan matchen börjar utförs en ritual, Wai Kru, vars syfte är att vörda sin tränare och sporten i sig. Därtill utförs en dans, som är lika delar uppvärmning och självpeppning inför matchen. Dansen genomförs ackompanjerad av traditionell thailändsk musik. När de tävlande gör sin dans har den en speciell huvudbonad på sig, en Mong Kong, som bäst kan beskrivas som en racket utan nät, där skaftet pekar bakåt.

I Bangkok finns två stora arenor där det anordnas matcher flera gånger i veckan. Dels finns Lumpini Stadium på Rama IV Road och dels Ratchadamnoen Stadium som är beläget på Ratchadamnoen Nok Avenue.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokst�verna i rutan.