Hem » Sevärdheter » Jim Thompsons House

Jim Thompsons House

Jim Thompsons House är otvivelaktigt en av Bangkoks mest sevärda byggnader. Jim Thompson var en amerikansk underrättelseofficer som kom till Bangkok under slutet av andra världskriget. Han begeistrades så pass mycket av ortens sidenväveri att han började förädla metoderna för sidentillverkning. Förädlingen gick så bra att han kunde grunda Thai Silk Company 1948, ett företag som ännu idag exporterar thaisiden världen över.

Jim Thompson var arkitekt till utbildningen och när han beslöt sig för att låta bygga sig ett hus ville han ha det främsta ur den thailändska arkitekturen. Resultatet blev en sammanbyggnad av sex separata små teakstugor målade i rött, varav vissa delar är så gamla som 200 år. Huset ligger mitt i Bangkok men i en lugnare del, omgiven av fridfull trädgård. Under sin tid i Bangkok köpte han konstföremål, porslin och snidade möbler som han inredde sitt hus med.

Detta hus fungerar numera som museum och är helt klart värt ett besök. Du blir guidad och på området finns en trevlig restaurang och en Jim Thompson-butik med stiliga väskor, kläder och, naturligtvis, sidentyger. Jim Thompson är numera en myternas man eftersom han försvann spårlöst under en visit i Cameron Highlands i Malaysia på slutet av 1960-talet. Ingen vet vad som hände med honom och teorierna avlöser varandra.

Kommentera artikeln

Namn: *
Email: *
Din email kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering:
Fyll i bokst�verna i rutan.