Hem » Information » Vädret i Bangkok

Vädret i Bangkok

Glöm vårt årstidssystem med vår, sommar, höst och vinter. I Thailand råder tropiskt monsunklimat och det finns tre årstider, närmare bestämt den svala, den varma och den blöta. Den svala perioden sträcker sig mellan november och februari. Den varma årstiden börjar någonstans i mitten på mars och sträcker sig fram till slutet av maj. Därefter börjar så småningom regnperioden som pågår till oktober.

Medeltemperaturen är mellan 29 och 32°C under den varma perioden och mellan 20 och 25°C under den svala årstiden. Under den varma årstiden blåser mestadels sydvästlig vind över landet, medan den kalla perioden präglas av nordostlig vind. Under regnperioden är det främst landets södra och sydöstra delar, dit Bangkok hör, där de verkligt stora regnmängderna öser ner. Södra och sydöstra Thailand kan få 2500 mm per år, jämfört med årliga 1200 mm för de norra delarna. I söder äger dagliga skyfall rum, men lyckligtvis är dessa oftast snabbt övergående och mellan skurarna brukar solen skina.

Det är svårt att ge några vattentäta tips för var vädret är som gynnsammast under givna månader, men i princip är det bättre väder på östkusten mellan april och september. Annars är, i regel, vädret bättre på västkusten. Orsaken därtill är huruvida det blåser öst- eller västmonsun.